INGREDIENSER 4 PORSJONER

2 kg ARV reinsdyrstek
2 stk gulrot
200 g sellerirot
200 g kålrot
1 stk purreløk
1 1⁄2 ts salt
1 1⁄2 ts pepper
50 g margarin
3 dl fløte
5 dl vann

Kokte poteter:

8 stk potet

Viltsaus:

2 ss smør
4 ss hvetemel
8 dl sjy/kraft
2 stk knuste einebær
1⁄2 ts salt
1 ts pepper
1 dl seterrømme
3 skive ekte geitost eller
1 ss rørte tyttebær

REINSDYRSTEK MED VILTSAUS

Reinsdyrstek er en nydelig rett som passer godt både til fest og som søndagsmiddag. Nyt høsten – ta i bruk den gamle tradisjonen og gleden av å servere bestemors reinsdyrstek til middag.

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 150°C
  2. Brun steken godt for å lukke alle porene, gni så inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
  3. Kutt rotgrønnsaker i grove skiver og stek de til de blir møre. Krydre med salt og pepper. Tilsett fløte og vann og kok opp.
  4. Hell blandingen med rotgrønnsakene over i en langpanne. Legg steken i langpannen sammen med rotgrønnsakene. Sett langpannen i stekeovnen på 150°C. Steketiden er ca. 1,5 timer, avhengig av stekens tykkelse. Når steketermometeret viser ca 55°C har steken en rosa snittflate, ved ca. 76°C er den grå.
  5. Skrell poteter. Start kokingen når det er ca. 30 minutter igjen av steketiden på steken.
  6. Sil kraften av formen på steiken. Brun smør og mel og spe med kraften fra steiken. Ha i einebær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 20-30 minutter. Smak til med salt og pepper.
    Tilsett gjerne rømme og geitost eller tyttebær i sausen etter ønske.
  7. Server reinsdyrsteken med rotgrønnsaker, viltsaus og kokte poteter. Nyrørte tyttebær er også en sikker vinner. Topp med friske urter for en mer delikat servering.

Tips: Steken kan godt stekes dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Ha litt vann i aluminiumsfolie, pakk inn skivene og varm opp på 125 grader i ca 20 minutter.

INGREDIENSER 4 PORSJONER

2 kg ARV reinsdyrstek
2 stk gulrot
200 g sellerirot
200 g kålrot
1 stk purreløk
1 1⁄2 ts salt
1 1⁄2 ts pepper
50 g margarin
3 dl fløte
5 dl vann

Kokte poteter:

8 stk potet

Viltsaus:

2 ss smør
4 ss hvetemel
8 dl sjy/kraft
2 stk knuste einebær
1⁄2 ts salt
1 ts pepper
1 dl seterrømme
3 skive ekte geitost eller
1 ss rørte tyttebær