INGREDIENSER 4 PORSJONER

600 g ARV ytrefilet av rein
2 ss margarin eller smør
1 1⁄2 ts salt
1 ts pepper
50 g fersk eller singelfrosset tyttebær

Fløtepoteter:

800 g potet
1 stk løk
3 dl fløte
1 dl helmelk
100 gram revet parmesanost eller norvegia til gratinering

Stekte grønnsaker:

100 g gulrot
100 g sellerirot
100 g vårløk eller purreløk
4 stk sjampinjong eller kantarell
2-3 ss margarin eller smør
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts hakket sort pepper

Kremet viltsaus:

2 ss smør
4 ss hvetemel
8 dl sjy/kraft
2 stk knuste einebær
2 dl fløte
3 skive ekte geitost
1 ss rørte tyttebær
1⁄2 ts salt

YTREFILET AV REIN

Ytrefilet av reinsdyr er en spennende smaksopplevelse som garantert vil imponere både venner og familie. I denne oppskriften serveres ytrefileten med smørstekte rotgrønnsaker, fløtegratinerte poteter og kremet viltsaus.

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 160°C
  2. La kjøttet ligge i romtemperatur i en halv time før tilberedning. Legg den i en stekepanne med margarin og brun kjøttet rundt hele biffen. Gni kjøttet inn med salt og pepper.
  3. Legg kjøttet i en ildfast form, og stikk inn et steketermometer til midten av kjøttstykket. Sett formen i stekeovnen. Når steketermometeret viser 53 °C er snittflaten rød. La kjøttet hvile i minst 20 minutter før det skjæres opp. Bruk en skarp kniv og skjær i gode skiver.
Fløtegratinerte poteter:
  1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver.
  2. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløtemelken over. Stek i ovnen på 200°C i ca. 30-40 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca 15-20 minutter til osten har smeltet og fått en gyllen farge.
    For å spare tid kan potetskivene kokes i fløten før du setter disse i ovnen.
Stekte rotgrønnsaker:
  1. Skjær grønnsakene i strimler og stek dem raskt i pannen med margarin. Soppen kan deles på langs og skjæres i skiver.
Kremet viltsaus:
  1. Brun smør og mel og spe med kraft.
  2. Ha i einebær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 minutter.
  3. Tilsett rømme og geitost eller tyttebær. Smak til med salt og pepper.

Dandér gjerne som vist på bilde, pynt med friske urter og dryss over med ferske tyttebær.

INGREDIENSER 4 PORSJONER

600 g ARV ytrefilet av rein
2 ss margarin eller smør
1 1⁄2 ts salt
1 ts pepper
50 g fersk eller singelfrosset tyttebær

Fløtepoteter:

800 g potet
1 stk løk
3 dl fløte
1 dl helmelk
100 gram revet parmesanost eller norvegia til gratinering

Stekte grønnsaker:

100 g gulrot
100 g sellerirot
100 g vårløk eller purreløk
4 stk sjampinjong eller kantarell
2-3 ss margarin eller smør
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts hakket sort pepper

Kremet viltsaus:

2 ss smør
4 ss hvetemel
8 dl sjy/kraft
2 stk knuste einebær
2 dl fløte
3 skive ekte geitost
1 ss rørte tyttebær
1⁄2 ts salt